River Where The Moon Rises Konusu ve Yorumu

River Where the Moon Rises | The Moon Rising River | 달이 뜨는 강
Tür: Dram, Romantik, Tarih
Oyuncular: Kim So-Hyun, Na In-Woo, Kang Ha-Neul, Lee Ji-Hoon,

6. yüzyılın sonlarında, Goguryeo, Silla ve Baekje’nin yani 3 eski krallığının birbirleriyle savaş halinde olduğu zamanı konu alıyor. Dizi dönemin özelliklerini yansıtan savaş, siyasi ve tarihsel dramın yönlerini tasvir ediyor. Aynı zaman kostümler açısından da ilginç ve benzersizdi.

“Kontrolünü kaybeden dil, tüm uğursuzlukların kaynağıdır.”

“Yeşim parçalandığında bile rengini kaybetmez ve bambu yandığında bile kıvrılıp kırılmaz.”

Atasözlerini bizlere öğreten dizide;

“Çocuk yetiştirmek ülke yönetmekten daha zormuş”  ifadesi de hükümdarlığın kralının itirafıydı.

Lider, kahraman Prenses Pyeonggang’ın kaderine meydan okuyarak, “saf” On Dal’a aşık olması üzerine kurgulanmış. Basit bir aşk hikayesi, güç ve fedakarlık hakkında güçlü bir hikayeye dönüşüyor. Yani geleneksel halk masalının modern bir dönüşü. Bu arada  dizinin senaryosu tarihi bir kayıt olan ‘Samguk Sagi’nin ‘Kore’nin Üç Krallığının Tarihi’ içinde bulunan “On Dal” adlı bir halk masalına dayanıyor.

Şimdi hep beraber “Sen benim seçtiğim kaderimsin” repliğiyle  “ayın yükseldiği nehrin” tadını çıkarmaya başlayalım.

Konu:

Goguryeo döneminde geçen dizide bir prenses olarak doğup bir asker gibi yetiştiren Pyeonggang diğer adıyla Yeon Ga-Jin, büyük hayalleri ve sınırsız hırsı olan bir kadındır. Goguryeo’nun ilk İmparatoriçesi olmaya kararlıdır.

Yıllar önce babası Kral Pyeongwon’un diğer hükümdarlıklardan aldığı tehditlere rağmen annesi ile Sunno Krallığına devriyeye çıkar. Bu esnada Sunno Generali On Hyeop ve prensesin annesi Kraliçe Yeon’a, Greyu Krallığından  Go Won-Pyo ile askerleri saldırır.

Onlar savaşırken Prenses Pyeonggang, General On Hyeop’un oğlu On Dal’ın yardımlarıyla saldırıdan kaçar ancak hafızasını kaybeder. Sekiz yıl sonra Prenses Yeon Ga-jin, babası Kral Pyeongwon’a suikast düzenlemek için bir yolculuğa çıkar. Krala suikast düzenlemeyi başaramayan Ga Jin, dağa kaçar ve annesiyle ilgili anılarını hatırlayarak ıstırap içinde baygın düşer.

Sunno Kabilesi;

Tesadüfen karşılaştığı On Dal, Ga Jin’i kurtarır ve onu köyüne getirerek sağlığına ve hafızasına kavuşturur. Ga Jin de On Dal’a kılıç öğretmeye başlar. Ancak On Dal’ın babası onun ömür boyu kılıca dokunmamasını istemiştir. Hatta oğluna öğüdü “kin tutmaması, sessiz ve huzurlu bir hayat yaşaması”dır. On Dal’ın ölen babasının intikamın peşine düşmemesi için kendi gözlerini dağlayan dadısı Leydi Sa  artık onun annesidir.

Prensesin Dal’a kılıç kullanmayı öğretmesi annesi ile aralarının açılmasına neden olur.  On Dal, Go Won Pyo’nun, Prenses ve kendisini öldürmek için yolladığı adamlara karşı ilk kez kılıç kullanıp elini kana bular.

Krallık;

Prenses babasının ısrarı üzerine saraya geri döner. Kralın ilgisizliğinden dolayı ona ihanet eden ikinci eşi Kraliçe Ji ve sevgilisi ile yüz yüze gelen prenses  onlardan sarayı terk etmelerini ister.

Bu arada prenses General Go Won Pyo’yu öldürerek annesinin intikamını almıştır.  Ancak bu seferde Generalin oğlu Geon intikam için peşine düşer.  Geon’u durduracak  tek kişi ise Silla’dan gelen falcı,  Hae Mo Yong’dur.

Yorumu:

Müthiş bir entrika, eğlence ve macera dengesine sahip. Bir kez bile sıkılmadım, Savaş sahneleri çok heyecan vericiydi! Karakterlerin çoğunu ve birbirleriyle olan ilişkilerini beğendim. Hayalet Köy ( Sunno Kabilesi ) sahneleri çok sıcak ve sempatik ilişkiler ile doluydu.

Kral, yaşadıklarının sebebini geçmişte yaptığı kıskançlık ve açgözlülüklerinin imparatorluğunu tehlikeye atıp, çocuklarını talihsizliğe sürüklemesi olarak görür. Sonuçta bir kral bile olsan hayatını sorgulayabiliyorsun.

Dal’ın orduyu savaşa giderken yüreklendirme sahnesi oldukça başarılı.

Birinci bölümde yayınlanan çamaşır yıkama sahnesi o günün koşullarının güzel bir sunumu niteliğinde.

Kralın Kraliçeye ceza vermesi esnasında babasının onun yerine ceza almayı istemesi baba evlat ilişkisini gözler önüne seriyor.

Oyuncular:

Kim So Hyun , Prenses Pyeonggang, Yeom Ga-jin ve  Kraliçe Yeon olarak üç rol üstlenmiş. Hepsini de başarılı bir şekilde canlandırdı.

Na In Woo, On Dal  karakterinde bir gençdi. Prenses Pyeonggang’ı korumak için ilkelerine aykırı davranan barışsever, saf bir adam rolünün  hakkını verdi.

Lee Ji Hoon ve Choi Yoo Hwa, sırasıyla Go Geon ve Hae Mo Yong  övgüye değer nitelikte oyunculuk sergilediler. Lee Ji Hoon, her şekilde mükemmel olan ve Pyeonggang’ı elde etmek için can atan seçkin bir general, Choi Yu Hwa, kurnaz ama iyi kalpli bir Silla casusunu canlandırarak harika bir iş çıkardılar.

On Dal’ın dadısı Leydi Sa rolünde Hwang Young Hee kör bir kadını çok iyi canlandırdı.

Olağanüstü güzelliği ve tavırıyla kralın kalbini kazanan ve Prens Geon’u dunyaya getiren  Kraliçe Jin rolündeki Wang Bit Na tam rolüne oturmuştu.

Hayalet köyündeki herkesi neşelendiren bir Baekje mülteci ve şakacı çocuk Wol Yi rolünde Oh Ah Rin . Bence dizinin en sevimli kahramanıydı. Amacı memleketine dönmek olan Wol Yi, üç krallığın bir araya gelip barış içerisinde yaşaması gerektiğini söyleyip durdu.

Dizide  Kang Tae Kwon’un seslendirdiği “Tears of the Moon” eminin sizi de etkileyecek. Benim en beğendiğim şarkıydı çünkü.

Savaş sahneleri için kullanılan müzikler çok mükemmeldi. Sinematografi kesinlikle çarpıcıydı. Gördüğüm en iyi sinematografilerden biri diyebilirim. Hükümdarlık sahneleri için seçilen ortama önem verilmişti.  Genel olarak koşullar göz önüne alındığında çok iyi hazırlanmış bir dizi.

Umarım benim kadar beğenirsiniz. Karmaşık bir drama değil hatta oldukça sevimli.

Yazan : Stella Shin

Dizinin Notları:

Yabani ceviz ağacının vücuttaki kurtları öldürdüğü,

Kadeh çiçek yaprağının mide bulantısı ve soğuk algınlığına iyi geldiği,

Fo-ti  kökü yaprağının ise yara üzerine konulduğunda iltihabı kuruttuğu bilgilerini meraklıları not defterlerine yazabilir.

River Where The Moon Rises Hakkında Bilgiler:

Yönetmen: Yun Sang-Ho
Senarist: Han Ji-Hoon
Yapım Şirketi: Victory Contents
Yayıncı: KBS2
imdb: 7.9
Bölüm Sayısı: 20
Yapım Yılı: 2020 – 2021
Yayın Tarihi: 15 Şubat 2021 – 20 Nisan 2021
Yayın Günleri ve Saati: Pazartesi & Salı – 21:30
Dili: Korece
Ülke: Güney Kore


Merhaba, bizi Instagramda takip etmeyi unutmayın: @koredizi_askina